Ciasto kawowo-śmietankowe

Ewelina
Ciasta
28.08.2014 7:57
Ciasto kawowo-śmietankowe

Przepis

Składniki na biszkopt:

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

6 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem nutella

starta czekolada do dekoracji

Białka ubić z cukrem i dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać i wymieszać. Wylać ciasto do formy i piec w 180 stopniach około 40 minut. Po ostudzeniu przekroić na pól.

Składniki pianka kawowa:

kawa cappuccino czekoladowa 130 g

2 szklanki mleka

4 opakowania śnieżki

2 kopiate łyżki żelatyny

Mleko zagotować z kawą cappuccino i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. W międzyczasie do ostudzonej kawy wsypać 4 śnieżki i ubić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Wstawić na chwilkę do lodówki.

Jedną część placka posmarować kremem nutella i na niego wyłożyć piankę cappuccino. Wstawić do lodówki.

Składniki pianka śmietankowa:

500 g śmietana kremówka 30 %

galaretka cytrynowa

1 łyżka cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzona wstawić do lodówki by lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i na koniec galaretkę. Wymieszać.

Przełożenie: ciasto - nutella - pianka cappuccino - placek - pianka śmietankowa - starta czekolada