Przepis
Składniki (forma 25×25 cm):
Biszkopt:
2 jajka
5 łyżek drobnego cukru (ok. 60 g)
2 łyżki mąki pszennej (ok. 20 g)
2 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 30 g)
1 łyżka kakao (ok. 7 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)
Masa kawowa:
250 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki kawy zbożowej (można zastąpić zwykłą kawą albo 4 łyżkami cappuccino)
1 łyżka cukru pudru
Masa śmietankowa:
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Oraz:
20-30 g gorzkiej czekolady
płyn do nasączenia (1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wody)
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao – miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
Masa kawowa: Żelatynę i kawę zbożową rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody (30 ml) i odstaw do ostygnięcia. Śmietankę przelej do miski i ubij razem z cukrem pudrem na puszystą masę (kawę albo cappuccino można wymieszać bezpośrednio ze śmietanką). Ciągle miksując, wlej delikatnie żelatynę z kawą i dokładnie wymieszaj.
Upieczony i zimny biszkopt delikatnie nasącz kawą, a następnie wyłóż masę kawową i wyrównaj.
Wstaw do lodówki.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody (30 ml). Do miski przelej zimną śmietankę i ubij ją razem z cukrem pudrem na sztywna piankę. Cały czas miksując dodaj rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietankową przełóż na masę cappuccino, wyrównaj. Posyp startą na drobnych oczkach czekoladą.
Ciasto ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny (albo dłużej).