Krem z groszku z nutą mięty

Ewelina
Zupy
19.12.2014 20:57
Krem z groszku z nutą mięty

Przepis

Genialna, błyskawiczna zupa krem o pięknym wiosennym kolorze. Dzięki dodatkowi mięty nabiera szczególnej świeżości i oryginalnego smaku.

SKŁADNIKI na 2 porcje:

10 dag mrożonej startej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)

20 dag mrożonego zielonego groszku

1 łyżka klarownego masła

sól

biały pieprz

płaska łyżeczka suszonej mięty

WYKONANIE:

W rondlu rozgrzać masło, wrzucić zamrożoną włoszczyznę i groszek.

Smażyć mieszając aż się rozmrożą.

Dolać taką ilość wody, żeby warzywa były lekko przykryte, gotować pod przykryciem do miękkości.

Lekko przestudzić, dodać miętę i zmiksować.

Ponownie mocno podgrzać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Podać z paluszkami chlebowymi.