Przepis
Genialna, błyskawiczna zupa krem o pięknym wiosennym kolorze. Dzięki dodatkowi mięty nabiera szczególnej świeżości i oryginalnego smaku.
SKŁADNIKI na 2 porcje:
10 dag mrożonej startej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
20 dag mrożonego zielonego groszku
1 łyżka klarownego masła
sól
biały pieprz
płaska łyżeczka suszonej mięty
WYKONANIE:
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić zamrożoną włoszczyznę i groszek.
Smażyć mieszając aż się rozmrożą.
Dolać taką ilość wody, żeby warzywa były lekko przykryte, gotować pod przykryciem do miękkości.
Lekko przestudzić, dodać miętę i zmiksować.
Ponownie mocno podgrzać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Podać z paluszkami chlebowymi.