Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 5 sztuk suszonych pomidorów 100 g sera mozarella 1 rozmącone jajko czarnuszka, kminek bądź ulubione zioła do posypania pesto (można zastąpić gotowym ze słoiczka) duży pęczek bazylii 8 g ziaren słonecznika 20 g tartego parmezanu 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz Oczywiście nie można go nadużywać ze względu na kaloryczność, ale szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie imprezy bez przekąsek z ciasta francuskiego. Paluchy z pesto i suszonymi pomidorami O uniwersalności ciasta francuskiego z pewnością nie trzeba nikogo przekonywać. Takie paluchy mogą być samodzielną przekąską, ale świetnie się sprawdzą również jako dodatek do delikatnej zupy krem, albo np. do sałatki greckiej. Dziś propozycja wytrawna – paluchy z pesto, suszonymi pomidorami, mozarellą i czarnuszką. Wszystko przykryć drugim płatem ciasta francuskiego i dobrze docisnąć. Jeden płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 C przez ok.15 minut.