Ciasto śnieżny puch

Agata

Ciasta

24.11.2016 9:50

Ciasto śnieżny puch

Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% sok z 1 limonki Wykonanie: Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Ostatnio wypatrzyłam fajny przepis na to ciasto u Ani na blogu Ania gotuje , dziś więc zapraszam Was na ciasto śnieżny puch z limonką. W internecie jest mnóstwo przepisów na to bardzo proste ciacho bez pieczenia, ale większość posiada w swoich składnikach sztuczne proszkowe śmietanki, których ja w swojej kuchni nie używam. Do przygotowania ciasta używamy cytrynowej galaretki, pomyślałam, że jeszcze bardziej podkreślę ten cytrusowy aromat, dodając do ciasta sok z limonki. Ser wkładamy do miski, miksujemy, dodajemy sok z limonki, a następnie dodajemy partiami zimną galaretkę cały czas miksując. Dół formy wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią połowę wiórków, dociskamy je do dna denkiem od szklanki. Ciasto z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Odstawiamy do przestudzenia, raz na jakiś czas mieszając, aby wiórki się nie posklejały.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/11/ciasto-sniezny-puch-z-limonka.html