Limonkowy sernik

Małgorzata
Ciasta
19.11.2016 22:58
Limonkowy sernik

Składniki

Spód
  1. 300 g ciasteczek digestive
  2. 75 g masła
Masa serowa
  1. 1 kg sera z wiaderka
  2. 200 g cukru pudru
  3. 4 jajka
  4. 2 żółtka
  5. 4 limonki
Dodatkowo
  1. 200 ml kremówki
  2. 1 łyżka cukru pudru
  3. 1 limonka

Przepis

Spód
  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy wiórki kokosowe, rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
  1. Do sera dodajemy cukier i mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy jajka, żółtka i sok z limonek. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód. Tortownicę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wypełnionego wodą. Woda powinna sięgać do połowy tortownicy. Sernik przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez godzinę . Sernik po upieczeniu powinien być jasny, ścięty na wierzchu, lecz nie sprężysty.
  2. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik, aż ostygnie. Następnie sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy sernik na około bitą śmietaną. Wierzch sernika posypujemy startą na małych oczkach skórką z limonki. Dekorujemy plasterkami limonki.
Notes
  1. - limonkę do dekoracji należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem
  2. - w oryginalnym przepisie użyty jest ser philadelphia