Krem z kalafiora

Ewelina
Zupy
16.11.2014 9:23
Krem z kalafiora

Przepis

Uwielbiam zupy kremy za to,że są tak sycące i zdrowe.A oto dlaczego powinniśmy jeść zupy.Po pierwsze znakomicie rozgrzewają, sycą ale nie tuczą,są łatwe w przygotowaniu,dostarczają wszystkiego czego nam potrzeba i jest to świetny sposób na jedzenie warzyw.A więc smacznego.

Krem z kalafiora

Składniki:

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

700 g kalafiora

1 korzeń pietruszki

1/2 średniego selera

1 mały por

2 łyżki masła

250 ml bulionu warzywnego

około 200 ml mleka 3,2 %

płaska łyżeczka pieprzu białego

sól

Dodatkowo:

czarnuszka

płatki migdałów

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki,pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki, pora myjemy i kroimy w plastry.W garnku roztapiamy masło,wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę podsmażamy.Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy,aż warzywa będą miękkie.Pod koniec dodajemy mleko i miksujemy na gładki krem.Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać mleka.Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu białego.Zupa nie powinna być mdła.Podajemy z uprażonymi płatkami migdałów i czarnuszką.