Przepis
Uwielbiam zupy kremy za to,że są tak sycące i zdrowe.A oto dlaczego powinniśmy jeść zupy.Po pierwsze znakomicie rozgrzewają, sycą ale nie tuczą,są łatwe w przygotowaniu,dostarczają wszystkiego czego nam potrzeba i jest to świetny sposób na jedzenie warzyw.A więc smacznego.
Krem z kalafiora
Składniki:
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
700 g kalafiora
1 korzeń pietruszki
1/2 średniego selera
1 mały por
2 łyżki masła
250 ml bulionu warzywnego
około 200 ml mleka 3,2 %
płaska łyżeczka pieprzu białego
sól
Dodatkowo:
czarnuszka
płatki migdałów
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki,pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki, pora myjemy i kroimy w plastry.W garnku roztapiamy masło,wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę podsmażamy.Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy,aż warzywa będą miękkie.Pod koniec dodajemy mleko i miksujemy na gładki krem.Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać mleka.Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu białego.Zupa nie powinna być mdła.Podajemy z uprażonymi płatkami migdałów i czarnuszką.