Pikantna zupa z pora i soczewicy

Zupy
07.11.2016 9:59
Pikantna zupa z pora i soczewicy

Idealnie nada się na kolację jako ciepła potrawa 🙂 Zapraszam także do innych przepisów na zupy z warzyw: – najlepsze przepisy na zupy kremy – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – kalafiorowa – zupa z zielonej soczewicy – zupa taco – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie PRZYGOTOWANIE: OK 1,5 H ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: – 1 średniej wielkości por – 100 g czerwonej soczewicy – 1 duży świeży pomidor (lub 2 mniejsze) – 2 ząbki czosnku – kawałek świeżego imbiru (po posiekaniu ok 1 łyżki) – 1 świeże chilli średnio ostre – kilka łyżek jogurtu naturalnego – 1 łyżeczka suszonej kolendry – 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego – kilka nitek szafranu – 2 łyżki oliwy z oliwek – sól, pieprz – szczypior/dymka do posypania PRZYGOTOWANIE: Zupa z pora i soczewicy jest dość gęsta dzięki dodaniu do niej czerwonej soczewicy, dlatego może stanowić samodzielne danie. W zależności od tego jak ostrą zupę chcecie przygotować możecie pokroić chilli w całości lub usunąć wcześniej pestki. Podawajcie zupę od razu z łyżką jogurtu naturalnego oraz grubo pokrojoną dymką lub grubszym szczypiorem. Dusić około 4-5 minut po czym wlać ok 150 ml wody i dorzucić czerwoną soczewicę, przyprawy (chilli, kolendrę, kmin i szafran).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/pikantna-zupa-z-pora-i-soczewicy/