Najlepszy ajvar

Iza
Przetwory
19.09.2016 14:08
Najlepszy ajvar

Czosnek i cebulę posiekać i zeszklić na trzech łyżkach oleju, dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, bakłażan, resztę oleju i wszystko zmiksować za pomocą blendera (lub zmielić w maszynce do mięsa - tak robiony jest na Bałkanach). Warzywa piekę w 200ºC, 20 minut, potem przewracam je na druga stronę i piekę kolejne 15 - 20 minut. Z papryki usunąć gniazda nasienne, a z bakłażana odciąć końce, zawinąć papryki i bakłażan w folię aluminiową. Po pierwsze paprykę i bakłażana można upiec w piekarniku bez konieczności owijania jej w folię aluminiową. Po czwarte możecie eksperymentować z dodatkiem większej ilości czosnku, ostrej papryki czy koncentratu - ajwar ma smakować przede wszystkim Wam :) Ajvar Ajvar Smacznego! Po trzecie ajwaru nie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa, ale miksuję przy użyciu blendera na najniższych obrotach. Po upieczeniu należy przełożyć paprykę na jakieś 15 - 20 minut do foliowej torby i szczelnie zawiązać. Po wielu próbach doszłam do wniosku, ze ajwar smakuje najlepiej wymieszany z olejem o neutralnym smaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2012/09/ajvar.html