Sernik pychotka pod kokosową pierzynką

Ann
Ciasta
05.11.2016 12:56
Sernik pychotka pod kokosową pierzynką

Składniki

spód;

200 g mąki pszennej 

100 g cukru pudru 

2 łyżki śmietany 18 %

łyżeczka proszku do pieczenia

parę kropli migdałowego aromatu 

 

Masa serowa;

1.2 kg sera białego tłustego 

szklanka cukru pudru 

2 budynie śmietankowe

szklanka mleka

0,5 szklanki oleju 

łyżka prawdziwego cukru wanilioego bądź około 16 g kupnego

4 żółtka

2 całe jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Kokosowa chmurka:

piana:

4 białka

4 łyżki cukru 

 

kokos:

10 dag kokosu 

2 łyżki masła 

2 łyżki cukru 

Przepis

Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodawać po kolei do sera pianę z białek, olej, cukier waniliowy, żółtka i rozpuszczone w mleku budynie. Dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Pianę wyłożyć na sernik po 60 minutach i piec jeszcze przez 5 minut.
Kokos, masło i cukier podsmażyć na złoty kolor. Należy to robić na małym ogniu i bardzo ostrożnie aby nie przypalić. Gotowy kokos wyłożyć na podpieczoną pianę i wsadzić do piekarnika jeszcze na 10 minut.Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.Smacznego ;)