Składniki
Składniki na 12 sztuk:
Na spody:
120g herbatników, pokruszonych
40g miękkiego masła
1 łyżka miodu
Na masę serową:
400g zmielonego sera
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 białko
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
2 łyżki dżemu (truskawkowego, wiśniowego)
Przepis
Spody: pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z masłem i miodem (najlepiej wyrobić masę rękami). Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (papierowymi lub silikonowymi), do każdej papilotki nakładamy 1,5 łyżeczki masy, ugniatamy łyżeczką. Spody podpiekamy około 5 minut w 175 stopniach z termoobiegiem.
Masa serowa: wszystkie składniki (oprócz wiórek) miksujemy na gładką masę, na końcu dodajemy kokos i lekko mieszamy. Masą napełniamy foremki, pieczemy około 30 minut w 120 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Serniczki dekorujemy dżemem, możemy dodatkowo obsypać je wiórkami kokosowymi. Przed podaniem schładzamy minimum godzinę,
SMACZNEGO!