Przepis
Składniki ( na blaszkę 40x25 cm )
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 całe jajko+1 żółtko
- 2 łyżeczki śmietany
Masa serowa
- 1 kg. twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President )
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 puszka brzoskwiń
Kruszonka
- 2 białka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 150 gram wiórek kokosowych
Dodatkowo
- masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki
- polewa czekoladowa - czekolada ( opcjonalnie )
Wykonanie
Składniki na ciasto zagniatam, kiedy się połączą wykładam ciasto na spód blaszki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Na masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie, na końcu dodaję ubita pianę z białek, lekko mieszam. Masę wykładam na ciasto,które jest w blaszce.
Na kruszonkę ubijam dwa białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę serową.
Blaszkę z sernikiem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę.
Upieczony sernik zostawiam w piecu do ostudzenia.
Gotowe, ostudzone ciasto zazwyczaj delikatnie polewam roztopioną czekoladą.
Smacznego :)