Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką.

Nela
Ciasta
18.01.2015 15:19
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką.

Przepis

Składniki ( na blaszkę 40x25 cm )

Ciasto

- 1,5 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/3 kostki masła

- 0,5 szklanki cukru

- 1 całe jajko+1 żółtko

- 2 łyżeczki śmietany

Masa serowa

- 1 kg. twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President )

- 3 jajka

- 1/3 szklanki cukru

- 1 budyń waniliowy

- 1 puszka brzoskwiń

Kruszonka

- 2 białka

- 0,5 szklanki cukru pudru

- 150 gram wiórek kokosowych

Dodatkowo

- masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki

- polewa czekoladowa - czekolada ( opcjonalnie )

Wykonanie

Składniki na ciasto zagniatam, kiedy się połączą wykładam ciasto na spód blaszki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Na masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie, na końcu dodaję ubita pianę z białek, lekko mieszam. Masę wykładam na ciasto,które jest w blaszce.

Na kruszonkę ubijam dwa białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę serową.

Blaszkę z sernikiem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę.

Upieczony sernik zostawiam w piecu do ostudzenia.

Gotowe, ostudzone ciasto zazwyczaj delikatnie polewam roztopioną czekoladą.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną