Składniki
- 375 g mąki pszennej
- 400 g kajmaku
- 185 ml mleka
- 185 g cukru brązowego
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
Dodatkowo
- 50 g orzeszków ziemnych nie solonych
- 3 łyżki bułki tartej
- 100 g kajmaku
Przepis
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy przez sito. W drugiej misce ucieramy masło. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy masę jajeczną na przemian z mąką i mlekiem. Pod koniec ucierania dodajemy kajmaki rum. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy, następnie wyjmujemy z foremki.
Polewa czekoladowa
- Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa.
- Kajmak podgrzewamy, aby zmienił swoją konsystencję. Polewamy dekorujemy nim wierzch babki. Odstawiamy na bok, aby kajmak zastygł. Następnie babkę dekorujemy polewą czekoladową. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzeszkami.