Babka Snickers

Małgorzata
Wielkanoc
01.11.2016 9:47
Babka Snickers

Składniki

  1. 375 g mąki pszennej
  2. 400 g kajmaku
  3. 185 ml mleka
  4. 185 g cukru brązowego
  5. 5 jajek
  6. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  8. 1 łyżka rumu
  9. szczypta soli
Polewa czekoladowa
  1. 100 g gorzkiej czekolady
  2. 3 łyżki śmietanki 30%
Dodatkowo
  1. 50 g orzeszków ziemnych nie solonych
  2. 3 łyżki bułki tartej
  3. 100 g kajmaku

Przepis

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy przez sito. W drugiej misce ucieramy masło. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy masę jajeczną na przemian z mąką i mlekiem. Pod koniec ucierania dodajemy kajmaki rum. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  2. Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy, następnie wyjmujemy z foremki.
Polewa czekoladowa
  1. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa.
  2. Kajmak podgrzewamy, aby zmienił swoją konsystencję. Polewamy dekorujemy nim wierzch babki. Odstawiamy na bok, aby kajmak zastygł. Następnie babkę dekorujemy polewą czekoladową. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzeszkami.