Składniki
375 g mąki pszennej
500 g kajmaku
5 jajek
185 g masła
185 ml mleka
185 g cukru brązowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka rumu
szczypta soli
Dodatkowo:
5 łyżek orzeszków ziemnych solonych
polewa czekoladowa
Przepis
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce bardzo dokładnie ucieramy masło. Dodajemy partiami masę jajeczną,nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą na zmianę z mlekiem. Na końcu dodajemy 3/4 puszki kajmaku, rum i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i przelewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy około 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy. Resztę kajmaku podgrzewamy. Można dodać odrobinę mleka jeśli jest zbyt gęsta. Kajmakiem polewamy babkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również wylewamy na wierzch babki. Całość posypujemy posiekanymi orzeszkami.
Moje rady:
Najlepiej jest użyć prawdziwej masy kajmakowej. Na rynku jest mnóstwo wielosmakowych mas krówkowych, ale zapewniam was, że te podrabiane masy nie są tak pyszne jak prawdziwy kajmak. Na naszym rynku dostępny jest chyba jeden rodzaj prawdziwego kajmaku produkowanego przez firmę „Gostyń”. Można również użyć mleka skondensowanego, ale najpierw trzeba go długo gotować.