Babka Snickers

Ewelina
Ciasta
02.04.2015 21:51
Babka Snickers

Składniki

25 dag mąki pszennej

5 dag mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru

5 jajek

puszka masy krówkowej (450dag)

sok z 1/2 cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 kostki masła

1 batonik Snickers

Przepis

Zaczynamy.

Z masła odejmujemy 1 łyżkę i odkładamy ją na bok. Pozostałe masło wraz z 300 dag masy krówkowej podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut, aż stworzą puszystą, jasną masę. Wówczas dodajemy do nich sokk z cytryny, a następnie masę krówkową, miksujemy.

Następnie dodajemy przesiane przez sito mąki, a także proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie całość łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą/kaszą manną foremki Pieczemy w temp. 180C przez około 40-45 minut.

Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy przez kilka minut w foremce aby przestygła. Następnie wyjmujemy z formy, polewamy pozostałą masą krówkową rozpuszczoną z pozostałą łyżką masła. Na wierzchu układamy dość drobno posiekany batonik Snickers.

Uwaga: wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.