Składniki
25 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
5 jajek
puszka masy krówkowej (450dag)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1 batonik Snickers
Przepis
Zaczynamy.
Z masła odejmujemy 1 łyżkę i odkładamy ją na bok. Pozostałe masło wraz z 300 dag masy krówkowej podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut, aż stworzą puszystą, jasną masę. Wówczas dodajemy do nich sokk z cytryny, a następnie masę krówkową, miksujemy.
Następnie dodajemy przesiane przez sito mąki, a także proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie całość łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą/kaszą manną foremki Pieczemy w temp. 180C przez około 40-45 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy przez kilka minut w foremce aby przestygła. Następnie wyjmujemy z formy, polewamy pozostałą masą krówkową rozpuszczoną z pozostałą łyżką masła. Na wierzchu układamy dość drobno posiekany batonik Snickers.
Uwaga: wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.