Składniki
500 g mąki tortowej
260 g nutelli
200 g miękkiego masła
4 jajka
1 szklanka naturalnego jogurtu
1 szklanka cukru drobnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
150 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
czekoladowe kulki do dekoracji
Przepis
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera. Do masy dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Ucierając dodajemy nutellę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy na przemian mąkę z jogurtem. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 60-65 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy babkę z formy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej mleko. Polewamy babkę polewą i ozdabiamy czekoladowymi kuleczkami.