Babka z nutellą

Małgorzata
Wielkanoc
22.03.2016 9:26
Babka z nutellą

Składniki

500 g mąki tortowej

260 g nutelli

200 g miękkiego masła

4 jajka

1 szklanka naturalnego jogurtu

1 szklanka cukru drobnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

150 g mlecznej czekolady

2 łyżki mleka

Dodatkowo:

czekoladowe kulki do dekoracji

Przepis

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera. Do masy dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Ucierając dodajemy nutellę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy na przemian mąkę z jogurtem. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 60-65 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy babkę z formy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej mleko. Polewamy babkę polewą i ozdabiamy czekoladowymi kuleczkami.