Przepis
Składniki- średnica 25 cm
1 i ¼ szklanki zaparzonej kawy (315 ml)
¾ szklanki prawdziwego kakao w proszku
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka + 1 żółtko
1 i ¼ szklanki maślanki
1 szklanka oleju
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2,5 szklanki mąki pszennej
Polewa:
180 g gorzkiej czekolady
170 g masła
1,5 szklanki cukru pudru (lub mniej do smaku)
½ szklanki śmietany w temperaturze pokojowej
¼ szklanki zaparzonej kawy, ostudzonej
4 batony typu snickers
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę smarujemy tłuszczem.
Kawę oraz kakao umieszczamy w małym garnku. Doprowadzamy do wrzenia , stale mieszając. Odstawiamy z ognia do przestudzenia.
Przy pomocy miksera na małej prędkości mieszamy w misce cukier, sól, proszek do pieczenia , jajka (razem z dodatkowym żółtkiem) .
Dodajemy maślankę , olej i ekstrakt waniliowy.
Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość na średnich obrotach przez około 2 minuty.
Wlewamy ostudzoną kawę z kakao i dokładnie łączymy składniki.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 180* przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka.
Przed wyjęciem z formy, odstawiamy do ostygnięcia na kratkę na około 10-15 minut.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
W garnku rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy do czekolady.
Dodajemy 1 szklankę cukru pudru i miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy śmietanę oraz resztę cukru, ponownie miksujemy.
Wlewamy kawę i miksujemy na błyszczącą masę.
Batoniki kroimy na drobne kawałki i dodajemy je do polewy, zostawiając część do posypania.
Polewę rozprowadzamy na upieczonej babce, posypujemy resztą batoników i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego.
Źródło:
http://kuchennelasuchowanie.blogspot.com/2014/04/babka-snickersowa.html