Babka snickers'owa - PRZEPIS

Ewelina
23.04.2014 20:13
Babka snickers'owa - PRZEPIS

Przepis

Składniki- średnica 25 cm

1 i ¼ szklanki zaparzonej kawy (315 ml)

¾ szklanki prawdziwego kakao w proszku

1,5 szklanki cukru

1 łyżeczka soli

2,5 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka + 1 żółtko

1 i ¼ szklanki maślanki

1 szklanka oleju

1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2,5 szklanki mąki pszennej

Polewa:

180 g gorzkiej czekolady

170 g masła

1,5 szklanki cukru pudru (lub mniej do smaku)

½ szklanki śmietany w temperaturze pokojowej

¼ szklanki zaparzonej kawy, ostudzonej

4 batony typu snickers

Piekarnik nagrzewamy do 180*C.

Formę smarujemy tłuszczem.

Kawę oraz kakao umieszczamy w małym garnku. Doprowadzamy do wrzenia , stale mieszając. Odstawiamy z ognia do przestudzenia.

Przy pomocy miksera na małej prędkości mieszamy w misce cukier, sól, proszek do pieczenia , jajka (razem z dodatkowym żółtkiem) .

Dodajemy maślankę , olej i ekstrakt waniliowy.

Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość na średnich obrotach przez około 2 minuty.

Wlewamy ostudzoną kawę z kakao i dokładnie łączymy składniki.

Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 180* przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka.

Przed wyjęciem z formy, odstawiamy do ostygnięcia na kratkę na około 10-15 minut.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.

W garnku rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy do czekolady.

Dodajemy 1 szklankę cukru pudru i miksujemy do połączenia składników.

Dodajemy śmietanę oraz resztę cukru, ponownie miksujemy.

Wlewamy kawę i miksujemy na błyszczącą masę.

Batoniki kroimy na drobne kawałki i dodajemy je do polewy, zostawiając część do posypania.

Polewę rozprowadzamy na upieczonej babce, posypujemy resztą batoników i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego.

Źródło:

http://kuchennelasuchowanie.blogspot.com/2014/04/babka-snickersowa.html

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną