Ciasto z jabłkami, bananami i kruszonką

Ewelina
Ciasta
01.11.2016 8:50
Ciasto z jabłkami, bananami i kruszonką

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 180g jasnego brązowego cukru 200g masła w temperaturze pokojowej (o zwartości tłuszczu 82%) 3 duże jajka 100g poszatkowanych orzechów (mogą być dowolne) 100g rodzynek 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 500g umytych jabłek Kruszonka 1,5 łyżeczki cynamonu 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 70g jasnego brązowego cukru 100g masła (o zwartości tłuszczu 82%) 2 garście orzechów włoskich Kruszonka: 1. Ciasto: 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 55-60 minut (po około 40-45 minutach można ciasto nakryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło). Jabłka osączyć w rękach z nadmiaru soku i rozłożyć je na cieście, wierzch posypać kruszonką. 2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Ciasto w smaku maślane, dzięki jabłkom trochę wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malacukierenka.pl/ciasto-jablkami-bakaliami-kruszonka.html