Babka 3 orzechy

Ewelina
Ciasta
01.04.2015 12:06
Babka 3 orzechy

Składniki

forma z kominem o średnicy 25 cm

5 jajek

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich

2 łyżeczki (z górkami) proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego)

1 kopiasta łyżka ciemnego kakao

1 łyżka rumu lub aromat rumowy (opcjonalnie)

2 garście posiekanych orzechów laskowych

1/4 szklanki zimnego mleka

polewa czekoladowa:

100 gramów masła lub margaryny

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka

2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao

1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki gorącej wody

50 gramów drobno posiekanych pistacji (można użyć prażonych, solonych)

Przepis

Orzechy laskowe posiekać średnio drobno.

Całe jaja ubić z cukrem na puszystą piankę.

Następnie wlać olej, mleko, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Potem wrzucić zmielone orzechy i dodać rum lub aromat (opcjonalnie), zmiksować na średnich obrotach.

Na końcu wrzucić posiekane orzechy laskowe, wymieszać energicznie łyżką.

Foremkę do babki z kominem o średnicy 25 cm wysmarować masłem lub olejem, posypać bułką tartą lub kaszą manną, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 60 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Zaraz po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.

Potem wyjąć ją ostrożnie z foremki i pędzelkiem usunąć nadmiar kaszy manny lub tartej bułki.

Przygotowujemy polewę.

Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.

Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.

Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy na cieście.

Zaraz potem posypujemy posiekanym pistacjami, odstawiamy do zastygnięcia polewy.