Składniki na biszkopt marchewkowy na dużą blachę ok. 35 x 25 cm:: 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 3 jajka ok. 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka startej marchewki ok. ½-2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich garść suszonych wiśni (mogą być rodzynki) słoiczek domowych powideł bez cukru cukier puder do posypania Przygotowanie biszkoptu marchewkowego: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. A na Święta Bożego Narodzenia polecam przepis na Świąteczne ciasto marchewkowe, które wygląda jak piernik z powidłami, poza sezonem możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu. Ciasto marchewkowe z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ubitą pianę łączymy z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, mieszamy całość . Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się rozpuści.