Składniki: - 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki - 2 łyżeczki soli morskiej - 2 łyżeczki cukru trzcinowego - 2 łyżeczki przyprawy obsypki kaukaskiej - 1 łyżeczka pieprzu kolorowego całego - 1 łyżeczka gorczycy - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej - 1 łyżeczka papryki ostrej - 3 kulki jałowca - 2 łyżki sosu Worcester - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego Wszystkie przyprawy oprócz sosu worcoster i oleju zmiksować w blenderze lub utłuc drobno w moździerzu. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita, bułką pszenną lub razową z dodatkiem ulubionych warzyw, sałatek, musztardy, chrzanu lub ketchupu. Mięso wyjąć odstawić na około 15 minut i można czesać inaczej mówiąc rozdzielać na pojedyncze włókna.