Składniki: - Składniki suche: - 1 szkl mąki orkiszowej jasnej typ 650 - 3/4 szkl mąki pszennej typ 500 - 50 g ciemnego kakao - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej czekoladowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru z wanilią - 100 g cukru kokosowego - 50 g cukru - Składniki mokre: - 250 g ugotowanych buraczków - 200 ml oleju rzepakowego - 3 duże jajka - 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej - Krem: - 250 ml zimnej kremówki 30% - 125 g mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - wiórki czekoladowe W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Do drugiego naczynia zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników.