Owsianka z figami na mleku ryżowym

Agata
Śniadania
22.10.2016 12:33
Owsianka z figami na mleku ryżowym

Jeśli tak jak ja lubisz owsiankę to polecam Ci spróbować jeszcze inne moje przepisy na owsiankę: Drukuj Owsianka z figami na mleku ryżowym 2 porcje Przepis na domowe mleko ryżowe https://www.eksperymentalnie.com/2016/02/domowe-mleko-ryzowe.html Składniki 80 g płatków owsianych bezglutenowych 250 ml gorącej wody 300 ml mleka np. mleka ryżowego 2 świeże figi 4 łyżki żurawiny 3-4 łyżki posiekanych pistacji szczypta soli ewentualnie: miód, syrop z agawy do smaku Przygotowanie Płatki owsiane wsyp do garnuszka i zalej gorącą wodą. 3.5.3217 Porridge with Figs and rice milk 2 portions 80 g gluten free rolled oats 250 ml hot water 300 ml milk – f.e. almond milk 2 fresh figs 4 tbsps fresh cranberries 3-4 tbsps chopped pistachios pinch of salt in a pinch: honey or agave syrup Put the oats into pot. Dobrym sposobem na to jest owsianka z owocami – np. owsianka z figami na mleku ryżowym. Ale ponieważ ja zrobiłam ostatnio owsiankę z figami i żurawiną na mleku ryżowym i bardzo mi posmakowała to postanowiłam się podzielić moim eksperymentem z dodatkami do owsianki. I w sumie jeśli nie jadacie mocno słodkich potraw to dodając 1-2 figi na porcję owsianki możecie zrezygnować z cukru i innych substancji słodzących. Moim ulubionym jest zalanie płatków owsianych na noc wrzątkiem – lub choć na 1 godzinę. Polecam nie dodawać żadnego słodziku podczas przygotowywania owsianki, a jeśli okaże się za mało słodka to po prostu potem polać miodem lub np. syropem z agawy lub syropem klonowym. Robiłam nawet mleko owsiane, ale kurczę to chyba byłoby za dużo owsa w owsie, choć w sumie…. ;) Figi są na tyle fajnymi owocami, że są słodkie. No dobra, nie musi być koniecznie owsianka z figami i to jeszcze na mleku ryżowym. Ja dodaję zwykle ok. ½-1 szklanki mleka na 40 g płatków owsianych, bo lubię gęstą owsiankę. Mleko ryżowe możecie sami zrobić w domu – tuta mój przepis na mleko ryżowe. Możemy użyć innych owoców, a mleko może być krowie lub inne roślinne – np. kokosowe lub migdałowe. Po tym czasie dodajemy mleka i podgrzewamy – mleka dodajemy taką ilość jaką gęstość owsianki lubimy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.eksperymentalnie.com/2016/10/owsianka-z-figami-na-mleku-ryzowym.html