- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ekstrakt waniliowy, 80-90 g oleju, 2/3 szklanki cukru
Lukier:
łyżeczka soku z cytryny, 1-2 łyżeczki mleka, 1-2 szklanki cukru pudru
+orzechy
Przepis
Te muffinki robi się ekspresowo i bez miksera. Najpierw mieszamy składniki suche czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Nastepnie dodajemy jajka, olej, ekstrakt waniliowy i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy nasze pyszności 25 minut.
Aby wykonać lukier mieszamy cukier puder z mlekiem i sokiem z cytryny. Powinien być gesty. Polewamy i czekamy aż zastygnie. Jeżeli chcemy posypać orzechami, to robimy to przed zastygnięciem lukru.
Ekstrakt waniliowy można zastąpić łyżeczką cukru wanilinowego.
Przepis pochodzi z mojego kanału KUCHARZ.TV
SMACZNEGO:)