Składniki
Składniki na ok. 20 sztuk
300 g kaszy gryczanej niepalonej (lub mąki gryczanej)
400 g banana (4 mniejsze lub 3 większe sztuki)
4 jajka
100 g masła orzechowego
stewia
cynamon
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na wierzch:
ok. 20 g czekolady gorzkiej (u mnie miętowa z serii Tesco Finest)
ok. 20 g orzechów ziemnych
wartość energetyczna 1 sztuki: ok. 130 g
B: 5,2 g T: 5 g W: 15,6 g
Przepis
Kaszę zmielić na mąkę. Banany zblendować z masłem orzechowym na gładką masę, dodać do mąki razem z jajkami, całość dokładnie wymieszać. Dodać cynamon, stewię oraz proszek do pieczenie, ponownie wymieszać. Masę nakładać do foremek, wierzch posypać pokrojonymi drobno orzechami oraz czekoladą. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.