Gryczane muffiny z masłem orzechowym

Ewelina
Desery
07.09.2015 19:23
Gryczane muffiny z masłem orzechowym

Składniki

Składniki na ok. 20 sztuk

300 g kaszy gryczanej niepalonej (lub mąki gryczanej)

400 g banana (4 mniejsze lub 3 większe sztuki)

4 jajka

100 g masła orzechowego

stewia

cynamon

2 łyżeczki proszku do pieczenia

na wierzch:

ok. 20 g czekolady gorzkiej (u mnie miętowa z serii Tesco Finest)

ok. 20 g orzechów ziemnych

wartość energetyczna 1 sztuki: ok. 130 g

B: 5,2 g T: 5 g W: 15,6 g

Przepis

Kaszę zmielić na mąkę. Banany zblendować z masłem orzechowym na gładką masę, dodać do mąki razem z jajkami, całość dokładnie wymieszać. Dodać cynamon, stewię oraz proszek do pieczenie, ponownie wymieszać. Masę nakładać do foremek, wierzch posypać pokrojonymi drobno orzechami oraz czekoladą. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.