Tort Michałkowy

Małgorzata
Ciasta
24.09.2016 14:21
Tort Michałkowy

Drukuj Porcje: 25 Autor: Małgorzata Hert Składniki Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 203 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem michałkowy jasny 300 ml śmietany kremówki 36% 85 g pełnego mleka w proszku 250 g białej czekolady 125 g serka mascarpone 120 g orzeszków laskowych* 2 łyżki rumu Krem michałkowy klasyczny 300 ml śmietany kremówki 36% 85 g pełnego mleka w proszku 250 g mlecznej czekolady 125 g serka mascarpone schłodzonego 120 g orzeców laskowych * 2 łyżki rumu Poncz 85 ml wody 85 ml ciemnego rumu Dodatkowo 10 białych Michałków 10 klasycznych Michałków 170 g orzeszków laskowych * Uwagi dodatkowe tort najlepiej wyjąć z lodówki na 30 minut przed podaniem do przygotowania kremu michałkowego najlepiej użyć dobrej jakości czekolady przygotowanie kremu nie sprawi Wam większych trudności, jeśli będziecie się trzymać przepisu. Zdejmujemy z palnika, dodajemy mleko w proszku i mieszamy do momentu, aż mleko całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z palnika, dodajemy mleko w proszku i mieszamy do momentu, aż mleko całkowicie się rozpuści. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Klasyczny biszkopt przełożony orzechowymi kremami na bazie czekolady w dwóch wersjach, mocno nasączony rumem, obsypany chrupiącymi orzechami. Tort przygotowałam na urodziny męża, który uwielbia orzechy w każdej postaci więc nie ukrywał on swego zadowolenia. Mieszamy tak, aby czekolada całkowicie się rozpuściła i powstała gładka masa bez grudek. Mieszamy tak, aby czekolada całkowicie się rozpuściła i powstała gładka masa bez grudek. Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy! To jeden z najlepszych tortów orzechowych jaki miałam okazję jeść w swoim życiu. Następnego dnia schłodzona masę ubijamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Następnego dnia schłodzoną masę ubijamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy połowę klasycznego kremu michałkowego i wyrównujemy. Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy pozostały jasny krem michałkowy. Krem michałkowy jasny Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy do momentu wrzenia. Krem michałkowy klasyczny Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy do momentu wrzenia. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Tak przygotowany tort chłodzimy w lodówce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-michalkowy/
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata