Składniki
Składniki:
ziemniaki (dużej wielkości)
Farsz:
460 g solonych śledzi
duża cebula (pokrojona w kostkę)
jabłko ( starte na tarce)
150 ml śmietany 18%
szczypiorek
Dodatkowo:
masło
sól
pieprz
Przepis
Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie.
Nie gotujemy do miękkości, ziemniaki powinny być al dente, ponieważ będziemy je piec jeszcze w piekarniku. Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaka. Twardość ziemniaka najlepiej sprawdzać widelcem w trakcie gotowania.
Pokrojone śledzie, cebulę, jabłko oraz śmietanę mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprze, dodajemy również pokrojony szczypiorek. Całość dobrze mieszamy.
Nasz farsz najlepiej odstawić w zimne miejsce na minimum godzinę. Wstępnie podgotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 250 stopni. Gdy już nasze ziemniaki będą upieczone wykładamy je na talerz, nacinamy, dodajemy masło oraz doprawiamy.
Na tak przygotowanego ziemniaka wykładamy nasz farsz. I gotowe. Życzymy smacznego:)