Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym Składniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie mixu sałat ze szpinakiem puszka kukurydzy ogórek szklarniowy około 200 g sera typu feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego chilli pół łyżeczki curry pieprz sól Sos musztrdowo-miodowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżki ostrej musztardy 1 duża łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie octu winnego) pół łyżeczki suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego oregano świeżo mielony pieprz sól Kurczaka czyścimy z błonek i kroimy w drobną kostkę. Moja dzisiejsza propozycja to sałatka, która sprawdza się idealnie jako danie na kolację jeśli mają do Was wpaść goście. Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie tego sosu jest umieszczenie wszystkich produktów w słoiku. Ogórka myjemy, obieramy jeśli jest taka potrzeba i kroimy na plasterki. Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelce, aż mięso się zarumieni. W dużej, najlepiej przeźroczystej misce układamy całą sałatę, następnie warstwę ogórka, kukurydzy i kurczaka. Smażymy je na patelce po kurczaku, dzięki temu nabiorą jego aromatu. Patelni nie myjemy, bo będziemy smażyć na niej grzanki. Pieczywo kroimy w drobną kostkę. Następnie słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie kilka razy, aż składniki się połączą. Dodatkowo generalnie większość z nas je lubi.