Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Małgorzata
Obiad
13.07.2016 9:57
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Składniki

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

250 g pomidorów pelati z puszki

20 g koncentratu pomidorowego

80 g oliwek czarnych

60 g sera feta

1 średnia cebula

4 kromki chleba

1 jajko

1 pęczek natki pietruszki

3 łyżki mleka

3 łyżki brendy

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki wody

1/2 łyżeczki cukru

pieprz czarny

sól

oliwa z oliwek

Dodatkowo

40 g sera feta

natka pietruszki

Przepis

Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Masę dzielimy na pół. Jedna posłuży nam do pulpetów, druga zaś do sosu.

Sos

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy połowę masy cebulowo-pietruszkowej. Smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i 1 łyżkę brendy. Mieszamy, dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, cukrem i solą.

Pulpeciki

Chleb obieramy ze skórki i rozdrabniamy miąższ. Oliwki drobno siekamy . Do mięsa dodajemy drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej, posiekane oliwki, miąższ chleb i pokruszony ser feta. Dodajemy jajko, 2 łyżki brendy, mleko i przyprawiamy do smaku cynamonem, świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Dłonie smarujemy oliwą i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy pulpeciki na złoto-brązowy kolor. Usmażone pulpety wkładamy do sosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 5 minut. Pulpety wykładamy na talerz, polewamy sosem. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.