Pulpety w sosie pomidorowym

Małgorzata
Obiad
11.06.2016 15:34
Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki

Pulpety

600 g mięsa mielonego wieprzowego

1 litr bulionu drobiowego

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

2-3 łyżki mielonych otrąb *

1/2 łyżeczki suszonego majeranku

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

2 łyżki oliwy

pieprz czarny

sól

Sos pomidorowy

500 g pomidorów pelati

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 średnia cebula

2 - 3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

pieprz czarny

sól

Przepis

Pulpety

Mięso przekładamy do miski. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwile podsmażamy. Do mięsa dodajemy jajko, otręby, podsmażoną cebulkę (bez tłuszczu) i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpety. Na gotujący się bulion wrzucamy pulpety (po kilka na raz). Gotujemy około 10-15 minut. Pulpety wyjmujemy na talerz.

Sos

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Teraz dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i około 2 szklanek bulionu w którym gotowały się pulpety. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy około 20 minut. Bulionem możecie regulować gęstość sosu. Nie używamy do zagęszczenia mąki, więc bulionu należy dodać tyle, aby sos był dość gęsty. Gotowy sos blendujemy, przekładamy do niego pulpety i gotujemy całość jeszcze około 10 minut na małym ogniu.

Pulpety możemy podać z ziemniakami, makaronem. Świetnie będą smakować z kaszą jęczmienną lub jaglaną.

Notatki

* można zastąpić bułką tartą. Jednak polecam otręby, gdyż są zdrowsze

- mięso najlepiej kupić w kawałku i samodzielnie zmielić w domu

- aby pulpety lepiej się formowały należy dłonie zwilżyć zimną wodą

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną