Zapraszam 🙂 Składniki na focaccię: – 400g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 – 380ml wody – 200g mąki orkiszowej – 25g drożdży – 20g oliwy z oliwek – szczypta cukru – szczypta soli Dodatki: – 400g cebuli – 20ml oliwy z oliwek – 20ml wody – łyżeczka soli Mąki, 320ml wody, oliwę, drożdże i sól umieszczamy w misce i porządnie wyrabiamy do połączenia składników. Można przygotowywać ją w wersji bez dodatków, jak i z pomidorkami koktajlowymi, solą, rozmarynem, a ja, jako wielbicielka cebuli, proponuję wersję właśnie z nią. Dłońmi natłuszczonymi oliwą tworzymy kulę, oblewamy oliwą, przykrywamy i odkładamy miskę w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Focaccia to włoski przysmak, który rewelacyjnie smakuje jako przystawka z dodatkiem oliwy z oliwek wysokiej jakości. Cebulę kroimy w dość spora kostkę i rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Jednakże, kiedy już się za nie zabiorę, staram się wykorzystywać mąki pełnoziarniste, czy bezglutenowe. U mnie w domu rzadko kiedy jemy jakiekolwiek pieczywo, stąd nie piekę go zbyt często.