Składniki: - 30 dag mąki - 15 dag masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 10 dag cukru - szczypta soli - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1 jajko - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 8-10 jabłek Z pozostałej części ciasta przygotowujemy wąskie paski i układamy z nich kratkę na jabłkach. Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i solą. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy je w lodówce ok. 30 minut. Często mieszając, przesmażamy je w rondlu, aż zaczną się rozpadać. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubej tarce.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://pysznoscislodkosci.blogspot.com/2016/09/szarlotp.html