Składniki na 2-3 porcje: – 400g filetów białej ryby świeżej lub mrożonej (dorsz, mintaj, morszczuk) – 1 marchewka – 1 pietruszka – 1/2 pora – 150ml śmietanki 30% W międzyczasie smażymy rybę na rumiano, na gorącym oleju, bez przykrywki (wcześniej obtaczając ją w mące lub nie). Moja babcia przyrządza ją zazwyczaj tylko na święta Bożonarodzeniowe, nad czym bardzo ubolewam, ale dzięki temu nie przejadła mi się jeszcze i z tęsknotą, za tym smakiem, wracam do poprzednich świąt, a wyczekuję kolejnych. Dodatkowo: warzywa gotowane na parze i ryż Basmati Ryby rozmrażamy, dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, odkładamy. Na blasze lub w brytfannie układamy warstwami najpierw połowę warzyw, następnie rybę i drugą połowę warzyw. Czasem miewam tak, że jak przyjdzie mi ochota zjeść coś – to po prostu muszę to zrobić.