Ciasto kawowe z kremem czekoladowym

Krzysztof
Ciasta
19.05.2014 11:42
Ciasto kawowe z kremem czekoladowym

Przepis

Biszkopt kawowy

Składniki:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

pół szklanki mleka

1,5 szklanki mąki

łyżeczka kakao

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżka octu

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Białka ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć do białości z pozostałym.

Kawę rozpuścić w mleku, dodać do ubitych żółtek na przemian z suchymi składnikami(mąką, kakao, sodą) oraz octem.

Do masy w 3 partiach wmieszać ubitą pianę z białek.

Ciasto wylać do formy o wymiarach ok. 30x30, piec w 180ºC ok. 30 minut lub do czasu aż wbity w środek patyczek będzie suchy.

Wystudzić, ściąć ewentualną górkę, nasączyć likierem kawowym(ok. pół szklanki).

Krem czekoladowy

Składniki:

500ml śmietany 36%

200g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao

pół szklanki cukru

250g mascarpone

3 łyżki kakao

50ml likieru kawowego

Śmietankę i mascarpone ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstej i sztywnej masy, dodać przesiane kakao, cukier, likier oraz rozpuszczoną i przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę, delikatnie zmiksować tak aby masa się nie zważyła.

Nałożyć na przygotowany biszkopt np. za pomocą rękawa cukierniczego.

Schłodzić minimum 3-4 godziny, a przed podaniem udekorować stróżkami czekolady.

Smacznego!