Przepis
Biszkopt kawowy
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mleka
1,5 szklanki mąki
łyżeczka kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka octu
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Białka ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć do białości z pozostałym.
Kawę rozpuścić w mleku, dodać do ubitych żółtek na przemian z suchymi składnikami(mąką, kakao, sodą) oraz octem.
Do masy w 3 partiach wmieszać ubitą pianę z białek.
Ciasto wylać do formy o wymiarach ok. 30x30, piec w 180ºC ok. 30 minut lub do czasu aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Wystudzić, ściąć ewentualną górkę, nasączyć likierem kawowym(ok. pół szklanki).
Krem czekoladowy
Składniki:
500ml śmietany 36%
200g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
pół szklanki cukru
250g mascarpone
3 łyżki kakao
50ml likieru kawowego
Śmietankę i mascarpone ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstej i sztywnej masy, dodać przesiane kakao, cukier, likier oraz rozpuszczoną i przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę, delikatnie zmiksować tak aby masa się nie zważyła.
Nałożyć na przygotowany biszkopt np. za pomocą rękawa cukierniczego.
Schłodzić minimum 3-4 godziny, a przed podaniem udekorować stróżkami czekolady.
Smacznego!