Drukuj 5 from 2 votes Porcje: 12 Autor: Małgorzata Hert Składniki Rozczyn drożdżowy 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki pszennej 3 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 40 g roztopionego masła 100 g jogurtu naturalnego * 100 ml mleka 4 łyżki drobnego cukru 1 jajko Nadzienie 2 szklanki jeżyn 1 łyżka budyniu waniliowego Kruszonka 80 g mąki pszennej 50 g masła 4 łyżki cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej Dodatkowo 1 małe jajko 50 g masła Odnośniki * można użyć maślanki Przygotowanie Rozczyn drożdżowy Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, mąkę i cukier. Ciasto drożdżowe Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko, roztopione masło i pozostałe składniki. Wyczekiwanie na moment w którym ciasto ostygnie trwało w nieskończoność ... Zapach świeżego, ledwie wyciągniętego ciasta z piekarnika unosił się w naszych domach i kusił swoim zapachem wszystkich domowników. Tym razem ciasto drożdżowe połączyłam ze skąpanymi w jesiennym słońcu jeżynami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozcieramy składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę obtaczamy w maśle i układamy równo na blaszce. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Smak ciasta drożdżowego przenosi wielu z nas do czasów dzieciństwa.