Koktajl malinowo - jeżynowy

Anna
Fit
06.09.2016 23:15
Koktajl malinowo - jeżynowy
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 5 min

Składniki

  • ½ szklanki (ok 70g) jeżyn
  • 1 szklanka (ok 120g) malin
  • 1 duży banan (ok 150g)
  • 1 szklanka (200ml) „napoju” roślinnego bez dodatku cukru (u mnie migdałowy)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Przepis

  1. Owoce umyć, banana pokroić w mniejsze kawałki
  2. Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować.
  3. Najlepiej wypić od razu, bo koktajl może stracić kolor z pięknego fioletowego na szary (efekt utleniania)
<pre>Porady 1. Napój roślinny można zastąpić mlekiem, jogurtem, kefirem czy maślanką. 2. Tę wersję koktajlu można przygotować na zimno, czyli wykorzystać mrożone owoce, powstaje namiastka sorbetu. 3. Można też przygotować ciepłą wersję koktajlu, jeżeli chcemy pić go w zimie. Wszystkie składniki przełóż do rondelka, podgrzej lub krótko zagotuj, zmiksuj i gotowe. Pyszny i ciepły koktajl. Dodając do niego szczyptę imbiru lub cynamonu sprawisz, że będzie miał właściwości rozgrzewające. </pre>