Bigos z cukinii

Małgorzata
Obiad
31.05.2016 9:50
Bigos z cukinii

Składniki

2 kg cukinii

500 g kiełbasy cienkiej podwawelskiej

2 duże marchewki

1 cebula

200 g koncentratu pomidorowego

około 200 ml wody*

3 łyżki oliwy

4-5 łyżek słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki

pieprz czarny

Przepis

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy na bok, aż cukinia puści sok. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę, mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut.

Cukinię odciskamy dłońmi z nadmiaru soku i dodajemy do smażących się warzyw. Całość zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, kiełbasę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie ale wciąż chrupiące. Bigos powinien być lekko pikantny. Podajemy ze świeżym pieczywem.