Tort na rocznicę ślubu

Małgorzata
Ciasta
17.10.2016 14:55
Tort na rocznicę ślubu

Porcje: 32 Składniki Biszkopt - 7 jajek - 127 g mąki tortowej - 45 g mąki ziemniaczanej - 203 g cukru - szczypta soli Krem ajerkoniakowy - 250 ml ajerkoniaku * - 500 g serka mascarpone - 350 ml mleka - 6 żółtek - 40 g mąki pszennej - 40 g mąki ziemniaczanej - 80 g cukru - 2 łyżeczki żelatyny ** Krem maślany - 230 g masła - 120 g cukru pudru - ½ łyżeczki pasty waniliowej Dekoracja - 800 g masy cukrowej kremowej - 200 g masy cukrowe różowej - 200 g masy cukrowej fioletowej - klej spożywczy Przygotowanie Biszkopt - Białka oddzielamy od żółtek. Rocznica ślubu dla wielu osób jest najważniejszym wydarzeniem w całym życiu, które przypomina nam o jednym z najpiękniejszych dni w ich życiu. To miłość dojrzała, oparta na kompromisach, czasem wyrzeczeniach, to całkowita znajomość swoich potrzeb i pewna harmonia w związku, w którym jest zrozumienie. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Krem - Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Krem maślany - Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i pastą waniliową do uzyskania gładkiej masy. Mówi się, że jest to czas, kiedy dwoje ludzi uczy się żyć ze sobą. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Bo przecież najpiękniejszym prezentem w życiu, jaki możemy dostać jest człowiek, który jest. Nasączenie - 200 ml mocnej herbaty - 2 łyżki cukru - ½ soku z cytryny Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżka po łyżce budyń. A teraz przepis na tort, który towarzyszył Nam w tym pięknym dniu. To wolność wyborów, decyzji, podejmowania wyzwań, realizowania celów, spełniania się w swoich pasjach. Do mleka dodajemy masę jajeczną i mieszamy, aby składniki się połączyły. Każda miłość zaczyna się od obecności i do obecności się sprowadza. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy! Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ajerkoniak i odstawiamy na bok. Przełożenie tortu - Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcję kremu. Nasączenie - Do gorącej herbaty dodajemy cukier i sok z cytryny. Odnośniki - * użyłam domowego ajerkoniaku** krem bez żelatyny jest stabilny, gotowy do przełożenia tortu. Należy ją rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić i jeszcze płynną dodać powoli do kremu Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-na-rocznice-slubu/
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata