Nadziewane pomidory

Ewelina
Obiad
24.08.2016 17:11
Nadziewane pomidory

Składniki

Pieczone pomidory

1 pomidorów (im bardziej dojrzałe tym lepiej)
150 gram kaszy jaglanej
200 gram pieczarek
1 duża cebula
1 jajko
250 gram sera
szczypiorek
oregano
czosnek granulowany

Przepis

Odcinamy kapelusze a następnie wydrążamy środki naszych pomidorów.
Odlewamy sok z miąszu, odkładamy ponieważ posłuży on nam do zapiekania.

Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy w przypadku cebuli.
Pieczarki oraz cebulę podsmażamy na patelni, doprawiając kolejno pieprzem, solą.
Wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną wsypujemy do miski, dodajemy jedno jajko,
szczypiorek, wcześniej podsmażoną cebulę raz pieczarki, ser żółty (połowa z 250 gram).
Całość doprawiamy czosnkiem granulowanym oraz oregano a następnie dokładnie mieszamy
nasz farsz.

Zdjęcie Nadziewane pomidory #1

Pomidory wykładamy do naczynia żaroodpornego, napełniamy kolejno faszem, posypujemy serem
żółtym a nastepnie przykrywami kapeluszami.


Na dno naczynia wlewamy sok pomidorowy a następnie pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie Nadziewane pomidory #2

I gotowe. Życzymy smacznego

Zdjęcie Nadziewane pomidory #3