Opcji jest mnóstwo, a wszystkie równie pyszne! ekspresowa owsianka czekoladowa Drukuj 1 duża porcja Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) ½ szklanki płatków owsianych (górskich lub zwyczajnych) ½ szklanki gorącej wody (lub trochę więcej) 15-25 g gorzkiej czekolady* owoce opcjonalnie: masło orzechowe (najlepiej domowe, powyżej link do instrukcji) mleko kokosowe, wiórki kokosowe, orzechy Przygotowanie Płatki z czekoladą zalać gorącą wodą, po 10 minutach (albo jak czekolada się rozpuści) zamieszać, dodać owoce, opcjonalnie masło orzechowe, wiórki kokosowe lub orzechy. ✅ po czwarte: idealnie pasuje do wszelkich borówek: amerykańskich, jeżyn, malin, ale też brzoskwiń, śliwek czy innych owoców, których akurat teraz jest wysyp! ✅ do tego jest super prosta w przygotowaniu Jak chcemy zaszaleć dodatkowo można ją polać masłem orzechowym (najlepiej domowym), posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi albo polać mlekiem kokosowym. ✅ po pierwsze czekolada, bo jest pyszna ✅ po drugie czekolada: jest super zdrowa! Owsianka z czekoladą jest u mnie ostatnio śniadaniem numer jeden ponieważ: (dla jasności: pisząc czekolada, mam na myśli dobrej jakości gorzką, z minimalną ilością cukru) Robię z nią tarty, ciasta i muffiny (raczej standardowo, wiem), jednak ostatnio uzależniłam się czegoś, co zjadam na śniadanie, bo czekolada z rana, to zawsze dobry pomysł. Do tego moja wersja jest super prosta w przygotowaniu- nie wymaga gotowania, a listka składników jest króciutka. Zdaję sobie sprawę, że Ameryki nie odkryłam, jednak chciałam się podzielić na wszelki wypadek, gdyby ktoś jeszcze nie próbował. ✅ po trzecie płatki owsiane: pożywne, również pyszne, a więcej pisałam przy okazji placków bananowych z płatkami owsianymi. Porcja wychodzi dość duża, jeśli nie zjem wszystkiego, wsadzam resztki do lodówki i zjadam wieczorem na deser!