Drukuj Porcje: 16 Autor: Małgorzata Hert Składniki Spód 250 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 duże jajko 65 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa 700 g mielonego twarogu 300 g gęstego jogurtu naturalnego 200 g cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mus jeżynowy 400 g jeżyn 500 ml śmietany 36% 100 g cukru pudru 1½ łyżki żelatyny Dodatkowo 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie Ciasto Do przesianej mąki dodajemy zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sól. Gotowy mus wylewamy na zimny sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy! Cudowne połączenie smaków, które w pełni się uzupełniają, a sernik bajecznie smakuje. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do tego wspaniały, kremowy sernik pachnący wanilią na delikatnym, kruchym spodzie. Powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny. Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170’C. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Uwagi dodatkowe do przygotowania tego ciasta można użyć świeżych jak i mrożonych jeżyn Gotową masę wylewamy na podpieczony, kruchy spód.