Domowy ajwar czyli pasta paprykowa

Ewa
Przetwory
23.08.2016 20:35
Domowy ajwar czyli pasta paprykowa

Do przygotowania mojej wersji pikantnej pasty paprykowej potrzebne są nam: 3 kg czerwonej papryki, 30 g mielonej ostrej papryki, 1 szklanka oleju, 2 duże główki czosnku, duży pęczek świeżej bazylii, 1 ⁄ 2 kg cukru, ⁄ kg cukru, 1 i 1 ⁄ 3 szklanki octu winnego białego 5%, ⁄ szklanki octu winnego białego 5%, 2 łyżki soli, 1–2 g pieprzu mielonego, 360 g (duży słoik) koncentratu pomidorowego. Tradycyjny ajwar pochodzi z kuchni serbskiej i jest bardziej znany na Bałkanach, ale i w naszej kuchni coraz śmielej się pojawia. Przygotowuje się go na bazie pieczonej papryki z dodatkiem bakłażanów i czosnku. Oceń artykuł: (6 głosów, średnia: 5,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... W tym czasie składniki powinny się ze sobą połączyć, nadmiar płynów odparować, a nasza pasta zgęstnieć (mniej więcej do konsystencji ketchupu). Ten przepis, którym się chcę z Wami podzielić, odbiega od oryginału zarówno składnikami jak i sposobem przygotowania. Przygotowanie go nie jest bardzo czasochłonne dzięki temu, że nie musimy piec papryki w piekarniku. Nie wykorzystałam też, jak w oryginalnym ajwarze, bakłażanów, bo nie przepadam za nimi. Możecie ją podać jako dodatek do mięsa na obiad, czy do karkówki podanej z grilla. Przepis otrzymałam od Mamy mojej koleżanki, ale nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała po swojemu. Na grillu sprawdzi się też jako zdrowsza alternatywa dla ketchupu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.satinn.pl/coolinarki/sloiki/domowy-ajwar-czyli-pasta-paprykowa/