Składniki Biszkopt 4 jajka 130 g cukru 80 g mąki tortowej 27 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 5 - 6 dużych jabłek * 3 galaretki jabłkowo - miętowe ** 1,2 litra wody Masa śmietankowa 400 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki wody ½ łyżeczki pasty waniliowej Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Masa jabłkowa Do wrzątku dodajemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietankowa Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Pod koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Do schłodzonej śmietany dodajemy pastę waniliową i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Masę śmietankową mieszamy i wykładamy równo na wierzch masy jabłkowej. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym biszkoptem i masą śmietankową. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. Wspaniałe, jesienne ciasto, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo smakuje! Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia.