Chleb Tandir (tandoori) - Azerbejdżan

Jacek
Śniadania
21.08.2016 21:03
Chleb Tandir (tandoori) - Azerbejdżan

Przepis ze strony: 196flavors.com Składniki na 1 średniej wielkości bochenek: 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej typ 500, 550 do posmarowania chleba: 1 żółtko roztrzepane z łyżką wody do posypania chleba: szczypta czarnuszki (albo maku lub sezamu) Wyrobić mikserem z hakiem chlebowym - ok. 5-7 minut, lub tradycyjnie zagnieć ciasto ręcznie - ok. 10 minut. Miskę z ciastem nakryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką papier do pieczenia i uformować płaski, owalny chleb, o grubości ok. 1,5 cm. Za pomocą bardzo ostrego noża lub żyletki ponacinać chleb na ukos, w kratkę. Posmarować chleb żółtkiem zmieszanym z wodą, a następnie posypać szczyptą czarnuszki lub innych nasion. W małej miseczce wymieszać letnią wodę z drożdżami, aż drożdże dobrze się rozpuszczą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/08/chleb-tandir-tandoori-azerbejdzan.html