Kluski śląskie

Jacek
Obiad
20.08.2016 19:06
Kluski śląskie

Składniki na kluski śląskie: ugotowane ziemniaki (ok. 1 kg) mąka (skrobia) ziemniaczana sól Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, lekko przestudzić. Podzielić masę na 4 równe części (na krzyż), 1 część masy wyjąć i odłożyć. W to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną tak, aby była równa z powierzchnią ziemniaków. Kluski śląskie Popularne kluski z dziurką, z ziemniaków - tradycyjne danie kuchni śląskiej. Kluski wrzucać do wrzącej wody i gotować ok. 1-2 minuty, od kiedy wypłyną na wierzch. Masę ziemniaczaną uklepać w misce lub garnku tak, aby była równa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2016/08/kluski-slaskie.html