Drukuj 5 from 4 votes Autor: Małgorzata Hert Składniki 220 g mąki pszennej 150 ml mleka 3 duże jajka 16 g cukru waniliowego 15 ml wódki szczypta soli Dodatkowo olej do smażenia cukier puder Funnel Cakes są mięciutkie, w smaku przypominają raczej pączki czy oponki i są naprawdę proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Nazwa może być nie co mylna, gdyż w zupełności nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim delikatnym i chrupiącym chrustem. Podaje się najczęściej z cukrem pudrem i gęstym, owocowym sosem. W domu robi się zazwyczaj mniejsze czyli mini funnel cakes. Tam właśnie można spotkać te przysmaki w dość dużych rozmiarach np talerza. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach. W naszej polskiej kuchni znany pod nazwą - chrust lany.