Składniki: – 300-400g borówek – 2 banany *opcjonalnie: trochę mleka, by nieco rozwodnić lody Banany obieramy, kroimy w grube plastry i zamrażamy wraz z borówkami przez ok. 2-3 h w zamrażalniku. Kiedy mamy pokrojone i zamrożone banany – możemy z nich zrobić lody o każdym smaku, jaki przyjdzie nam tylko do głowy. Do misy blendera wkładamy zamrożone owoce i miksujemy na najwyższych obrotach (jeżeli Wasz blender nie radzi sobie, odczekajcie chwilę, aż owoce staną się bardziej miękkie i wtedy zmiksujcie). Nie ujmując tym wspaniałym lodziarniom rzemieślniczym, które również bardzo często odwiedzam, jednak nigdy nie wiem ile jest w nich cukru. W tym roku, inaczej niż w każdym poprzednim (kiedy kupowałam głównie maliny), postawiłam na borówki. Codziennie do domu przynosiłam kilogramy borówek i robiłam z nich wszystko, co tylko przyszło mi do głowy. Tak przygotowane lody podajemy np. z wiórkami kokosowymi, chipsami bananowymi lub czekoladą.