Składniki na dressing pomarańczowy: – sok z 1 pomarańczy – 5 łyżek oliwy – 1 łyżka octu winnego – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy – 1 łyżeczka musztardy francuskiej – 1 łyżeczka miodu – sól, pieprz Składniki na sałatkę: – 250-300g mixu ulubionych sałat (ze szpinakiem, rukolą) – 2 średnie buraki (mogą być kupne gotowane/pieczone) – 150g sera koziego lub Capreggio – 1 pomarańcza – 2 garście orzechów włoskich – sól, pieprz Jeżeli używamy surowych buraków: Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy owinięte w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz!) w 180 stopniach na 1,5-2 godziny i pieczemy do miękkości (dobrze nakłuwać widelcem i sprawdzać ich miękkość, wszystko zależy od ich wielkości). Dlatego mam dziś dla Was przepis na prostą i bardzo smaczną sałatkę z pieczonym burakiem, pomarańczą, kozim serem i dressingiem pomarańczowym. ale z lenistwa zawsze można sięgnąć po gotowe (upieczone/ugotowane) buraki, które można znaleźć w sklepach. Przemytą sałatę wykładamy na talerze, na niej układamy pokrojone buraki i pomarańczę. Wszystkie składniki na dressing umieszczamy w małym słoiczku, zamykamy i energicznie mieszamy, by składniki się połączyły. Jeżeli używamy gotowych buraków: Buraki kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki.