Składniki
Ciasto drożdżowe
drożdże świeże 15 g
mąka 1 szklanka plus do podsypania
mleko 1/4 szklanki
woda 1/4 szklanki
cukier 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
Przygotować rozczyn
Mleko z wodą podgrzać do letniej temperatury, rozkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Całość rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy. Wówczas dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę, oprószyć mąką zagnieść ciasto przez parę minut wyrobić podsypując mąką w razie potrzeby. Formę do muffin natłuścić. Z rozwałkowanego ciasta wykroić kwadraty, wyłożyć blaszkę formując koszyczki. Ciasto posmarować sosem do pizzy ( sos z przeznaczeniem do pizzy robię bez papryki ). Koszyczki piec przez 5-8 minut w temperaturze 200 ° ( wcześniej nagrzany piekarnik ). Następnie na zapieczone pizzerki wykładam ser i wcześniej podsmażone składniki. Całość piec do rozpuszczenia sera kolejne 5-8 minut.
Przepis
Nadzienie
cebula
papryka czerwona 1/2
szynka parę plasterków
pieczarki 3
brokuł
ser mozzarella 50 g
oliwa do smażenia
Brokuł wypłukać, podzielić na różki, ugotować. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, zeszklić. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasenne, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić podsmażyć z cebulą. Farsz wystudzić.