Składniki
Składniki:
160 g włoskiej surowej szynki *
1,5 litra bulionu drobiowego
6 ziemniaków
3 łyżki chrzanu
150 ml śmietany 30%
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
2-3 ząbki czosnku
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
4 jajka
2 łyżki szczypiorku
Przepis
- Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażamy chwilę uważając, aby cebula się nie przypaliła. Dodajemy do garnka z gotującym się bulionem.
- Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy do garnka z bulionem. Całość doprawiamy otartym majerankiem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan i śmietanę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą.
- Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i studzimy. Szczypiorek drobno kroimy. Na każdy talerz układamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Notes
- * można zastąpić boczkiem